jan 312013
 

blackberry z10

Eindelijk was het zover, gistermiddag (30 januari) om vier uur de introductie van de Blackberry 10. Ik had er naar uitgekeken, alle laptops stonden ingetuned op de webcasts van Research in Motion (RIM). Mijn verwachtingen hoog gespannen, en niet zonder reden want ik heb denk ik de oudste versleten Blackberry van het westelijk halfrond, ben erg toe aan een nieuwe en wil die nieuwe Blackberry dus al twee jaar.

De webcast start, een wat bleke Duitser in wat grauw pak op het podium vertelt dat de Blackberry10 Finally There is. Ik had er toch wat meer glamour bij verwacht, maar misschien lag dat eraan dat ik het op mijn laptop zag en niet in de zaal zat. Ik heb Thorsten Heins, de CEO, al vaker gezien maar ik vond hem deze keer wat mat en moe ogen. Misschien niet zo gek, er staat wat druk op.

Hij vertelde hoe het gegaan is de afgelopen jaren, bedankte zijn voorgangers, veranderde de bedrijfsnaam van RIM in Blackberry en liet de twee nieuwe telefoons zien: de Z10 en de Q10. De eerste is volledig touch, de tweede heeft een echt keyboard naast een touch screen.

Ik ga voor de Z10, vind ‘m mooi – vooral in het wit. En grote verrassing: Alicia Keys wordt Global Creative Director bij Blackberry. Briljante move, dat meisje trekt mensen en is een mooi gezicht voor de organisatie als geheel. Ze heeft een witte Z10 trouwens.

Zo logisch dat het bijna saai is

Op de zaak hebben we het afgelopen jaar een paar Dev Alpha toestellen van Blackberry gekregen om op te programmeren. Vanmorgen hebben we die gepimpt en voorzien van de laatste versie firmware, de 9 januari build, dus bijna definitief. Yes, mijn eerste ervaringen met alles wat ik het afgelopen jaar voorbij heb zien komen, ik ben thrilled en benieuwd en merk al snel dat van een wat wonderlijke eenvoud is. Ik ben zo gewend aan de oude Blackberry maar ook de Android’s en iPhones met al hun knopjes en dingen dat deze BB10 zelfs wat simpel oogt.

Blijkt niet zo te zijn. De Hub is het centrum van het ding, het alomtegenwoordige berichtencentrum dat je tevoorschijn haalt met een veeg-beweging van je duim, een zo logische vondst dat het bijna saai is. Je swipet van onder naar het midden en opzij en je gluurt om een ‘om een hoekje’. Ik zie dat ik niets hoef met dat mailtje en ga door met wat ik aan het doen was. Perfect, een verrassing dat het blijkbaar zo simpel is.

Apps staan als iconen op het scherm en eenmaal geladen kan je ze verkleinen tot tiles (tegels) alwaar ze staan te wachten tot je ze weer nodig hebt. Ze werken door, het is volledige multitasking, activeer je ‘m weer dan zie je dat-ie gewoon doorgegaan is met updaten of verwerken. Dat werkt wel tof, nog iets beter dan op de Playbook. Agenda en contacts zijn vergelijkbaar met de Playbook, accounts toevoegen is niet moeilijk, mijn exchange account was zo in de lucht.

Het keyboard is slim genoeg. Het detecteert na een half uurtje al goed wat voor soort zinnen ik maak en komt met de juiste suggesties die ik met een up-flip vanaf de volgende lettertoets kan selecteren. Het toestel snapt drie talen tegelijk, prima dat gebruik ik veel. Prettig is dat het keyboard zich aanpast aan wat je wilt doen. In een zoekscherm staat op de enter-knop ‘zoek’ en in een inlogscherm staat er ‘verzenden’ en in de browser (met url balk onderin het scherm) staat ‘start’.

De browser onthoudt waar je was, slaat wachtwoorden op en is heel snel, werkt lekker, je maakt snel nieuwe tabs aan die in een overzichtelijk scherm neergezet worden. Goede suggesties bij het zoeken en met al die kleine lettertjes is het fijn dat het scherm zo helder is (1280*768). De pagina’s laden snel en er hapert niets tijdens het laden al kreeg ik het wel even van slag toen ik een snel snel van onderin een twitter feed naar boven wilde.

Voor mensen die doen

Al met al een modern, snel en toegankelijk telefoontje met een focus op communicatie. Blackberry is zakelijk en bedoeld voor mensen die doen. Dat hebben ze niet weggehaald, ondanks alle apps (70.000 nu al), de 8MP camera en het geweldige game platform.

Ons laboratoriummodel mist nog apps voor bijvoorbeeld Twitter en Facebook, en er zit ook geen mogelijkheid in voor een SIM kaart. Wachten tot begin maart want dan komen ze naar Nederland.

Doet u mij maar die witte!

Sorry, the comment form is closed at this time.