feb 062013
 

Blackberry jam

Twee dagen en de score was:

 • een thermosbeker, met logo.
 • een lanyard
 • een beschermhoesje voor mijn nieuwe Z10 die nog moet komen
 • een T-shirt

Ik was op een programmeursconferentie van Blackberry, in de RAI.

Meisjes

Dit was de conferentie voor heel EMEA (Europa, Midden Oosten en Afrika). Developers en andere briljante gasten van overal, veel Engelsen, uiteraard Hollanders en Duitsers en meer Oost- en Zuideuropeanen dan eerder, er waren zelfs meisjes. Gemiddelde leeftijd zo’n beetje onder de 30, zitzakken met soms slapende lieden, laptops, skypende italianen die Macbook-from-Mario heten, lunch in een prima gevulde lunchboxen, voldoende Nuts en Lions, liters thee en cola.

Het horecapersoneel van de RAI wil dan best graag even in gesprek met je. Want “wat is dit voor volk, en waarom hebben ze allemaal andere telefoons dan Blackberry’s, want daar gaat het toch om?” Het was geen moeite om te laten zien wat het verschil is tussen een Android en de nieuwe Z10, ik had er weer een vriend bij.

De rest van de dag klets je wat, neus wat tussen de spullen in de shop (we kregen € 10,- gratis dus daar kwam die beker vandaan), de handen vol aan twee dagen Break-out en Hands-on sessies en natuurlijk luisteren naar de keynote speech van (deze keer) de Vice President Developer Relations and Eco System. Dat is een man die om te laten zien dat hij blij is met alle programmeurs letterlijk van torens springt en insecten eet (bugs…) Bekijk z’n speech ‘ns. Oke oke, de film is wat lang maar zet ‘m op 78:45 voor de sprong en kijk op 41:10 voor de bugs (incl. schorpioenen).

<!– It is so easy –>

Je kunt dus alles op zo’n nieuwe Blackberry. Ik was al fan maar als ik dat even uitzet zie ik ook dat Apple en Android al een enorme achterstand hebben opgelopen. Te lang door op het oude model, niet geïnnoveerd, precies dat wat Blackberry zo hard verweten is de afgelopen twee jaar. Je weet het natuurlijk niet, misschien zijn ze in Cupertino of Mountain View wel heel hard aan het werk en worden we straks verrast met een IOS7 die niet lijkt op IOS6 en meer vernieuwend is dan alleen maar dat je nog meer met je telefoon kan praten dan je nu toch al niet doet. Blackberry is in ieder geval wakker. En hoe.

Ik zag:

 • Kaarten (maps) die van perspectief veranderen als je de telefoon kantelt, denk aan helicopterviews of streetview afhankelijk van de positie van het toestel
 • Instagram-achtige filters die je met een klikje in je app over het streamende videobeeld heen zet
 • Waanzinnige games
 • Remote besturing van helicoptertjes, robots en een drumstel
 • NFC apps die het heel logisch maken dat je binnenkort kunt betalen door je telefoon het betaalapparaat in de winkel aan te laten raken of die je kunt gebruiken als moderne barcode. Of waarmee je foto’s of muziek van een ander kunt kopieren, waarmee je voorraad mee kunt bijhouden door even de NFC tag aan te raken, etc. (NFC staat voor Near Field Communication, zoiets als Bluetooth maar dan met een bereik van centimers. Een ander bekend voorbeeld is de OV-chipkaart, die is zelfs contactloos en dat kan met deze telefoons ook).
 • Skype-achtige apps die je zelf kunt bouwen omdat je met welke taal dan ook toegang hebt tot het hele systeem.
 • Die telefoons hebben sensors voor zwaartekracht, snelheid, licht, afstand tot iets. Ze zijn zich beter bewust van de omgeving dan dat je zelf bent. Dan kan je apps bouwen die afgaan als het toestel een bepaalde regio of gebied binnenkomt of games maken die er ook rekening mee houden dat je in een vliegtuig zit of in bed ligt.

Eigenlijk zag ik mobile computing en dat je daar geen PC meer bij nodig hebt.

TLDR alert. Over die uitstervende PC binnenkort meer.

 

Sorry, the comment form is closed at this time.