jan 242013
 

Beurskoers van RIM/Blackberry in 2012

Als je genoeg lucht hebt is het best aardig tegen de stroom in roeien. ’t Lijkt er op dat het Blackberry gaat lukken. Iedereen was het afgelopen jaar negatief, in ieder techno-stukje in welke media dan ook schreef men dat Blackberry oliedom was en dat ze kapot zouden gaan. Beurskoersen gingen hard onderuit. Het kan verkeren want vandaag ging 13% van de koers van Apple af omdat men twijfelt aan de iPhone5 omzet.

Blackberry was wat laat wakker geworden en dat kostte de top van RIM vorig jaar de kop. Beide heren werden vervangen door een bescheiden Duitser uit München, Thorsten Heins. Eerder was hij al eens bij Siemens geslaagd met een turn-around klus maar dat leek niemand als een aanbeveling te zien want de beurskoersen daalden en Blackberry raakte uit de gratie, als je nog een Blackberry had moest je je in sommig gezelschap verdedigen.

Alec Saunders is de man die de developer relations van RIM een slinger in de goede richting gaf. Die man is gepersonaliseerd lef. De eerste keer dat ik ‘m zag had-ie onder z’n colbert een rood T-shirt aan met daarop een vette kroon en in hele grote letters Be Bold, en dat maakte hij waar, hij zette de relatie met app ontwikkelaars op de kop. En zo werd Blackberry voortaan aardig, ze helpen wanneer je maar wilt en waarmee, ik heb emailadressen van gasten in Ontario waar ik mee kan mailen als ik ergens op vastloop. We werden overspoeld met Software Development Kits, Webcast’s, How-to series, video’s, prijsvragen, rewards en financiële uitdagingen. Moet je dat eens vergelijken met de onwikkelen voor Apple of Android. Blackberry snapte nu dat de developers de eersten zijn die ze moesten overtuigen van de kracht van het Blackberry10 platform en dat werd een succes: afgelopen twee weekenden werden in totaal bijna 40.000 apps voor het nieuwe platform Blackberry 10 ingestuurd. Natuurlijk, driekwart van die apps is niks maar dat is in andere app stores ook zo. Wij hebben één app in Blackberry World, zoek op Elementa om ‘m te vinden.

Innovatie

Blackberry10 is innovatief en misschien wel het enige innovatieve besturings- en ecosysteem van 2013. Ik heb het vanaf het begin gevolgd, was bij bijeenkomsten in Parijs en Amsterdam, ben in het bezit van twee Dev Alpha toestellen ;-) en heb er vanaf het begin in geloofd. Het verhaal was goed, de noodzaak was daar en in de markt is geen ander toestel dat de plaats van Blackberry kon innemen. De visie van de nieuwe Blackberry past bij modern mobiel gebruik: altijd, overal, zonder storing of pauzes, je informatie in een oogopslag en onder duimbereik.

U denkt dat u dat nu al allemaal heeft? Nope, is niet zo.

Vandaag ging Apple 50 miljard in waarde achteruit. De omzet in 2012 viel wat tegen volgens de techno media. 50 miljard, dat is best veel, als dat sentiment doorslaat wil niemand straks nog een iPhone en dan staat Apple op de plek waar tot voor kort Blackberry stond. Dat krijg je van al die verwende stuurlui aan de wal. Stel je voor, straks moet je je verdedigen omdat je nog een iPhone hebt…

Inmiddels is de beurskoers van RIM weer op niveau. Want iedereen die het weten kan gelooft nu helemaal in Blackberry10.

Had je niet gedacht hè?

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.