apr 212013
 

wakkerestamppotToen Marco Borsato “Dromen zijn bedrog” zong en het een hit werd moet John Ewbank gedacht hebben dat iedereen in Nederland het liedje mooi vond. Toen “Rood” het Gelredome in vuur en vlam zette moet hij gedacht hebben dat het nog iets beter kon. En toen hij het Koningslied maakte ging het mis. Dat heb je wel eens, 30 hits en één draak. Laat dat nou net deze zijn. Pech jongen, terug naar de lessenaar en opnieuw beginnen. Toch?

Bekend Nederland had niet gekeken naar de miljoenen die dergelijke plaatjes niet kopen, die niet van musicals weten en Trijntje Oosterhuis niet kennen. Mensen die van nuance houden zijn doorgaans stil maar gaven nu kritiek op de tekst van het Koningslied. In kranten en op TV, in heldere betogen en voorzien van argumenten werd uitgelegd dat je regels hebt voor taal en dat je die wel moet gebruiken wil je iedereen achter je krijgen. In alle vrijheid was er oprechte en breed gedeelde kritiek op een slecht lied. Overigens, opmerkelijk dat geen van de schrijvers enige zelfkritiek heeft geuit en toen Ewbank zijn lied terugtrok zei hij eigenlijk dat hij baalt van een ondankbaar volk, Daphne Deckers vond het allemaal ook erg onterecht want ze hadden zo hard gewerkt en zij vonden het allemaal zo mooi.

Het is opeens de schuld van de grote boze massa die ’t een kutlied vindt.

Last Night

Ik hoorde Paul de Leeuw bij Giel op 3FM vertellen dat hij een concert ging doen in Ahoy en op TV, en dat hij dan met iedereen in heel Nederland dat Koningslied gaat instuderen zodat Willem Alexander en Máxima het zingende volk zien als ze op Koninginnedag voorbij een groot scherm varen. Zoals in Engeland, want “heb je de Last Night of the Proms wel eens bekeken?”

Vergeten werd dat wij Nederlanders nooit mooi samenzingen, zelfs niet in voetbalstadions. Engelsen doen dat enthousiast, en zij hebben versjes als Jerusalem, Auld Lang Syne en Rule Brittania, deuntjes van een iets andere orde dan een nummertje van Ewbank. Wat nou Last Night, zelfs langzalzeleven zingen we hier met de tanden op elkaar.

Popmuziek gaat bijna nooit over tekst, het melodietje doet het, maar net deze ene keer was tekst wel belangrijk en niemand in de organisatie bleek kritisch genoeg. Wij zien Willem Alexander niet als een beschermende vader des vaderlands en dus willen we dat voorlopig ook niet zingen. Als jij je vingers gebogen in de lucht steekt denk ik aan Slayer en niet aan Willem, over stamppot als onderdeel van mijn culturele identiteit had ik niet eerder nagedacht.

Het postmoderne individu met zijn gevoel

Pechtold van D66 retweette de volgende waarheid: “Dat #Koningslied was echt een D66-lied. Losgeslagen van traditie, het postmoderne individu met zijn gevoel staat centraal.”

Koningslied niet om aan te horenHet individuele gevoel waait alle kanten op, deze keer was het ’t Koningslied, morgen is het wat anders maar kenmerkend is dat het niet stoelt op tradities, geloof, een eenheid en zelfs niet op iets als “gedeelde normen en waarden”. ’t Is slechts gebaseerd op de hype van het moment en weet je die goed aan te snijden dan vliegt de vlam in de pan, is het volk boos en wordt de dader gelyncht. Heel primitief.

Nog veel stommer dan het lied is dat een deel van dit bozige volk meent Ewbank te moeten bedreigen en hardop dood te wensen. Op het moment dat in kranten en op TV allerlei argumenten uitgewisseld worden over de kwaliteit van dit lied, een lastig gesprek maar wel één waar je met z’n allen wat aan kunt hebben, is er op twitter een (hopelijk kleine) groep mensen ontspoord die Ewbank bedreigt en die daarmee ook de discussie om zeep helpt.

Wat is dit voor een losgeslagen mallotigheid? Is het met de emotionele huishouding van een deel van de Nederlanders zo beroerd gesteld dat een slecht liedje hen al zo boos maakt? Dan hou ik mijn hart vast voor als het echt ergens over gaat. En zullen we sowieso eens ophouden om iedereen die iets zegt dat je niet aanstaat anoniem naar het leven te staan?

Ewbank was boos en dat snap ik, maar ik geloof dat hij het weldenkende deel van de natie nu wat verwart met de hooligans die ‘m voor rotte vis uitmaken. Florent Luyckx van 538 twitterde: “Verwensingen en bedreigingen voor John Ewbank? Gebruik van Internet zou een recht moeten zijn dat je kan worden ontnomen”.

Ze zijn natuurlijk te vinden, die wat dikkige huisvaders van rond de 40 die als het vrouwtje naar bed is nog even los gaan op Twitter.

Een verplichte inburgeringscursus voor malloten zou ik er als extra straf aan toe willen voegen.

 

PS Staat er in Valerius Gedenckklanck niet één of ander tof Geuzenlied dat verbouwd kan worden tot een moderne kroningssong? Een hiphop versie van ‘O Nederland! let op u seak’? Lijkt me wel wat.

 

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.