apr 282013
 

links, rechts, de weg kwijt

Ik sport al jaren met een vriend, een uurtje, dan zwembad en sauna. We eindigen in de kroeg met biertje en een kop thee. Hij kon me altijd zo hellig krijgen, zat-ie weer te stoken met zijn domrechtse praatjes over Marokkanen, buitenlanders en links tuig, gek werd ik van ‘m. Tegenwoordig knalt er niets meer, we zijn aan elkaar gewend. Maar sinds deze regering kijken we elkaar veel te vaak verbaasd aan: “Wie is hier nou gek, dat is toch jouw standpunt dat door jouw partij zojuist overboord gekieperd is?” Toen Rutte II nog maar net zat kon ik ‘m een beetje pesten met “ja joh, jouw partij, daar heb je toch op gestemd?” Ik krijg het tegenwoordig net zo hard terug. Niet fijn.

Links, rechts of pragmatisch, met deze regering ben ik vooral de weg kwijt. Linkse idealen worden door de PvdA vergooid alsof ze nooit bestaan hebben en vriend M. begrijpt steeds minder waarom Rutte niet in beeld komt maar wel zijn rechtse strijdpunten verkwanselt voor een links overwinninkje. Alsof VVD en PvdA alle overtuiging overboord gegooid hebben en samen een of ander onbenoemd doel nastreven, de bevolking vooralsnog in verwarring achterlatend.

Laatst bedoelde Wouter Bos in zijn Volkskrantcolumn iets als “Laat ze nou maar, het komt wel goed met dit kabinet want ze zijn zo lekker helder en stil aan het werk”. Deze regering straalt alleen niet uit dat ze lekker aan het werk zijn. Wat goed is komt snel en is zichtbaar maar het consumentenvertrouwen staat nog steeds op een dieptepunt. Illegalen strafbaar? Ja hoor, Wilders zit te gniffelen in zijn safe house. Rutte zei dat we op 1 januari 2016 allemaal vinden dat de crisis voorbij is. Dat zei hij bij het sociaal akkoord, een polderproduct waarvan een VVD-er helemaal gek wordt en ik ook de visie niet ontwaar. De boel doodbezuinigen gaat niet werken, woningbouwcorporaties moeten een soort boete betalen, een greep in de kas zoals het kabinet Lubbers destijds deed met de pensioenen, achterlijk hoge boetes voor minimale verkeersovertredingen, we hebben last van controlfreakerigheid van het staatsapparaat.

M. en ik zijn het tegenwoordig dus roerend eens. Raar is dat. We horen ergens in het midden beter even op te houden over een onderwerp maar in plaats daarvan gedragen we ons als Statler en Waldorf.

Wat dan wel, dat weten we ook niet meer. PvdA stemmen na een illegalenbesluit zie ik mezelf niet meer doen, GroenLinks is weg,  D66 dan? Nah, dat lijkt op het koningslied en ’t is dat er op rechts niet zoveel anders is dan Wilders en meneer Krol met z’n ouderenpartij want op de VVD wil hij eigenlijk ook niet meer stemmen. Als iedereen zo denkt dan wordt het nog gezellig bij bozig wit Nederland, als dit kabinet valt mogen wij het weer oplossen met verkiezingen en krijg je veel Wilders, Krol, SP en duurt het nog jaren voordat er weer eens normaal geregeerd wordt en Nederland zich heeft aangepast aan de post-crisis realiteit. Het wordt nog cynischer en lastiger om je mening te geven, wantrouwen en onverdraagzaamheid regeert. Van de economie blijft vast niet veel meer over dan faillissementen en leegstand.

Kan niet gezellig zijn.

In de tussentijd wordt er wel aan moraalvergiftiging gedaan, dat zie je maar aan het effect dat het vermaledijde wilderskabinet had op de publieke opinie. Het illegalendebat is destijds door Rutte I op de agenda gezet, de cultuurbezuinigingen gaan stilletjes door en Nederland bouwt in alle rust de ontwikkelingshulp af, je hebt het niet eens door. Stel nou dat er geen illegalenbesluit komt maar een onderzoek naar de effecten van strafbare illegaliteit, dan wordt de beslissing uitgesteld tot 2016 en brandt nu niemand zijn vingers. Tegen 2016 is de meningsvorming al lang op gang gekomen en vindt iedereen dat (hulp aan) een illegaal strafbaar is, en heel normaal.

Maar dat is het niet, al was het maar omdat een mens niet illegaal kàn zijn.

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.