mrt 282013
 

z10 van blackberry

“Hebben ze bij nu.nl een hekel aan Blackberry?” vraagt Rebecca terwijl ze na haar werk op de bank het nieuws checkt (ze is een blije iPhone 4S bezitter). Je zou het wel denken hè. Klanten lezen koppen: “Nieuwe Blackberry Z10 geen redding” stond er al eerder op. Nu was het weer dat Blackberry veel te weinig telefoontjes verkoopt en dat de klanten hard weg lopen (3 miljoen in 3 maanden).

De Amerikaanse media zeggen daarentegen “Blackberry is back in black”, Blackberry zit weer in de zwarte cijfers.

Er is vast wat af te dingen op de verhalen van nu.nl:

  • Tien miljoen Z10’s zijn er totaal verkocht in het laatste kwartaal. De doorverkoop (van Vodafone aan mij bijvoorbeeld) is tweederde tot driekwart van dat aantal. Sommige analisten vinden dat te weinig maar als je sell through 100% is betekent dat alles doorverkocht is aan de klant en er geen enkele telefoon bij een verkooppunt aanwezig is. Dat je zonder voorraad niet kunt verkopen beseft niet iedereen zich.
  • De winst per aandeel in het afgelopen kwartaal was plus $ 0,22, analysten hadden min $0,18 verwacht.
  • Opbrengst 2.7 miljard. Minder dan de 2,83 miljard die analisten verwacht hadden maar tegelijk leverde het afgelopen kwartaal 40% bruto marge. Dat schiet toch leuk op en was de vorige kwartalen veel minder.
  • BBRY verkocht 6 miljoen telefoons aan telefoonmaatschappijen, analisten hoopten op 7,1 miljoen. De sell-through, dus de apparaten die weer aan de consument verkocht worden, was echter 7,9 miljoen (vergeleken met 8.4 miljoen vorig kwartaal). Valt nog wel mee dus.
  • BB heeft 2.9 miljard in kas. Een paar maanden geleden dacht iedereen dat de Blackbery 10 zoveel zou kosten dat ze in 2013 geen cash meer zouden hebben. Valt ook mee, de kaspositie is sterk en groeiend. Daarom stijgen de beurskoersen, ze doen het goed.
  • 55% van de kopers van een nieuwe Z10 komt van een ander platform dan Blackberry. Ze hadden een  Apple, Android, Nokia, whatever en kopen een nieuwe Blackberry. Dat is wel bijzonder.
  • Blackberry verliest 3 miljoen gebruikers zegt nu.nl, op een totaal van 79 miljoen abonneees. Drie miljoen is niet niks maar in deze verhouding is het nou ook weer niet zo veel. En het is niet onverwacht, toch? Blackberry had een slag gemist en alleen toestellen die aan vervanging toe waren en die geen concurrentie voor de iphones zijn. De nieuwe Z10 is net een maand op de markt, het duurt even voordat iedereen dat weet. Nu.nl huilt mee op de sensatie van het grote getal.

Ben je te goeder trouw als dit het nieuws is en je brengt het onder de kop “Blackberry verliest 3 miljoen klanten in drie maanden”?

Op 4 april heeft NL ‘m ook

Het heeft even geduurd voor we ‘m hier krijgen, volgende week komt de mijne pas. “Blackberry houdt zich nooit aan de afspraken, had al veel eerder moeten leveren” hoor je dan. Het verhaal is anders, ik lees dat de vaderlandse telco’s eerst de Z10 zonder 4G wilden. Te laat kwamen ze er achter dat het beter is om toestellen mèt 4G te verkopen. De toestellen waren al verscheept of misschien zelfs al in het land, konden allemaal weer terug.

Geen idee maar zou het lang duren voor je weer zoveel toestellen op voorraad hebt?

Vrijwel alle Nederlandse testen van de Z10 zijn niet best, op zijn hoogst neutraal. De verslaggeving van nu.nl is van voor naar achter negatief, alsof de schrijver in dienst is bij een ander merk. Het zal bijgedragen hebben aan de beeldvorming want ik heb niet het idee dat de Blackberry Z10 binnenkort een verkooprecord gaat breken in Nederland.

Heeft de krant dan z’n doel bereikt?

Blackberry 10 is fantastische hardware, heeft een scherm dat scherper is dan dat van enig ander merk en een hogere resolutie heeft dan een retina, de user interface is intuïtief en innovatief.

Niks mis mee.

Als de tech redactie van nu.nl een mailadres had zou ik het wel eens willen vragen maar ik heb niet het idee dat info@nu.nl me gaat antwoorden. Daarom maar dit blogje met argumenten, als tegenwind.

Wil je een demo? Ik denk dat ik ‘m vanaf de 5e in huis heb, een witte. Met plezier kom ik ‘m laten zien.

 

PS Open sollicitatie: Ik wil de Blackberry redactie van nu.nl wel zijn. Ik beloof dat ik ook zal schrijven als het wel goed is. En als het niet goed is ook.

PS2 De NOS heeft in App World de eerst echte native Nederlandse Blackberry 10 nieuws app. Hij wordt goed getest. Er is leven zonder nu.nl

Sorry, the comment form is closed at this time.