mrt 292013
 

tulpen

Slechte berichten. Mijn oom last heeft van uitzaaiingen, gaat niet meer goed komen. En Willie krijgt krulletjes, op zijn magere hoofd is dat een bijzonder gezicht. L. ligt in ’t ziekenhuis, voor de zoveelste keer.

Vorig jaar was het eerste jaar in mijn leven dat de dood het tempo bepaalde. Van begin mei tot eind december gingen vrienden en vaders van vrienden. Dit jaar valt het mee, rustig eigenlijk.

Is niet zo, opeens zit die tumor daar.

Weer.

Karin Spaink schreef een column over haar huwelijk met haar ongeneeslijk zieke vriendin. ‘k Vond het zo mooi, en niet alleen omdat dàt de bedoeling van een huwelijk is, dat je elkaar door dik en dun bij staat, maar ook dat de laatste maanden van het leven zo bewust doorgebracht werden. Dat zou ik ook willen, er zo bewust bij zijn dat je anderen de ruimte geeft om verdriet te hebben en afscheid te nemen.

Ik was niet van plan om over mijn oom te schrijven maar las vanavond een mooi stukje terug van de ene vriend over de andere, en ‘k zat er weer met tranen in de ogen bij, het hakt er veel te hard in. Omdat mijn oom ziek is bel ik ‘m wel eens, ik denk dat ik het ook fijn vind als mensen mij bellen als ik ziek word. Hij hoorde het gister en is nog aan het wennen, zegt dat hij nuchter is. Over kwaliteit ging het en over zo lang het nog kan, niet over chemo, wel over een vertragende therapie.

Als het mij overkomt weet ik ook wat ik wil. Maar dat zeg ik nu, en ik weet niet eens wat het is om een ziekenhuis uit te lopen met het nieuws dat ’t niet te genezen is.

 

Sorry, the comment form is closed at this time.