dec 102012
 

Ik begin aan een serie artikelen over IPv6 en voordat we nu al de weg kwijt raken: IP staat voor Internet Protocol en wordt gebruikt voor de adressering van alle computers, telefoons, kortom alles dat aan een netwerk verbonden is.

IPv4 en IPv6

We hebben nu IPv4, straks krijgen we IPv6. Dat gaat vanzelf want IPv4 adressen zijn op. Het internet is vol, er is geen adres meer en dus gaat er iemand een keer IPv6 adressen uitdelen. Dat is zo afgesproken en u loopt daarmee de kans dat u straks tegen een IPv6 adres oploopt. Het huidige internet, maar ook uw netwerk of PC, heeft nu een IPv4 adres en dat praat niet met een IPv6 adres. Dus, als u straks nog wilt mailen moet u zorgen dat u (ook) IPv6 praat. En omdat de hele wereld straks met uw pc verbonden is moeten we ook iets doen aan de beveiliging.

We helpen u graag voorbereiden.

Zoals ik als zei hebben we nu IPv4 en allemaal een modem in huis met adressen als 192.168.1.1 Als het straks IPv6 wordt heeft dat modem misschien wel dit adres: 

2001:1900:4545:3:200:f8ff:fe21:67cf

Nu is er altijd een WAN (wide area network) en een LAN (local Area Network). Het WAN heeft een IP adres, dat aan de buitenkant van het modem zit en het LAN heeft een IP adres voor alles binnen. Nu is het relatief simpel om te zorgen dat iemand van buiten niet binnenkomt maar straks is er geen buiten meer. IPv6 doet niet aan WAN en LAN, er is straks nog maar één netwerk, alles is met elkaar verbonden en alles kan elkaar in principe bereiken.

Hele grote getallen

IPv6 bestaat uit 128bits adressen en het zijn er heel veel. Als er iedere microseconde één adres wordt uitgedeeld zijn we 1020 jaar bezig voor ze op zijn. Dat duurt nog even en het aantal IP adressen dat beschikbaar is is zo groot dat iedereen die straks een internetabonnement neemt meer IP adressen voor zichzelf krijgt dan er nu in het hele internet zitten. Ietwat overdreven, zegt u? Klopt maar het is anders niet te organiseren, daarom maar zo.

Ieder apparaat kan dus een IP adres krijgen en alles kan (zal) aan het internet worden gehangen. En als toch iedere zandkorrel een internetadres heeft kunt u zich misschien voorstellen hoe groot uw netwerk wel niet wordt. Nu zit alles nog netjes achter uw router verborgen maar straks is alles bereikbaar. Er is geen lokaal netwerk, ieder apparaat krijgt een openbaar netwerkadres en is daardoor dus ook openbaar bereikbaar.

Hoe je dat allemaal doet met beveiliging van uw netwerk komt later, de volgende keer eerst over de adressen zelf. Hoe werkt dat, hoe schrijf je dat op, hoe deel je die uit?

Sorry, the comment form is closed at this time.